torstai 21. elokuuta 2014

Edelfelt ja mallinsa

Oheisessa postikortissa on Albert Edelfeltin maalaama taulu, jossa pianon ääressä istuvat Edelfeltin pariisilaismalli Thérese Lainville ja Edelfeltin hyvä ystävä jo nuoruudesta, Axel Berndtson. Axelin veli Gunnar Berndtson oli taidemaalari, jolla oli Pariisissa jonkin aikaa ateljee samassa paikassa Edelfeltin kanssa, ja he käyttivät myös yhteisiä malleja. Gunnar Berndtsonin kenties tunnetuin taulu on Morsiamen laulu.

Axelilla ja Gunnarilla oli myös sisar, Hulda, joka meni naimisiin Viktor Magnus von Bornin kanssa ja jonka perheen Edelfelt on ikuistanut maalaukseen. Berndtsoneiden serkku puolestaan oli Ellan de la Chapelle, joka oli tunnettu kauneudestaan. Hulda ja Ellan olivat paitsi serkuksia myös läheiset ystävät. Ellan meni 1888 naimisiin Edelfeltin kanssa. He olivat tunteneet toisensa nuoruudesta saakka, mutta liitto ei ilmeisesti ollut onnellinen. Vuonna 1908 leskiksi jääneet Ellan de la Chapelle ja Viktor Magnus von Born menivät keskenään naimisiin.

Marie Thérese Clemence Lainville oli kellosepän tytär. Hän oli syntynyt Pariisissa 1863 Louis Ferdinand Lainvillen ja Pauline Josephine Monferrier'n viidentenä lapsena. Perheen isä kuoli jo 1874, mikä lienee saattanut perheen taloudellisesti tiukille. Vanhin veli oli ammatiltaan insinööri ja isän kuollessa 21-vuotias, joten ehkä perheen elätys on jäänyt hänelle. Perheen tiukka toimeentulo voi joka tapauksessa olla syy sille, miksi Thérese ryhtyi sosiaalisesti arveluttavaan mallin ammattiin.

Thérese sai kaksi aviotonta lasta: pojan (Albert Adolphe Jean Marie) 1886 ja tyttären Madeleine Josephine Thèrese vuonna 1888. Tammikuussa 1887 farmasianopiskelija Emile Pierre Auguste Tori tunnusti pojan omakseen.Tyttären kohdalla tällaista merkintää ei ole, ja kun Thérese ja Emile viimein 1890 vihitään, mainitaan pariskunnan ainoana lapsena Albert. Jää epäselväksi, onko tyttövauva menehtynyt synnytyksen jälkeen vai onko se annettu pois. Théresen kuolinpäivästä ei ole varmuutta, mutta avioliitto ei jäänyt kovin pitkäksi, koska vuonna 1911 leskeksi jäänyt Emile solmii uuden avioliiton synnyinseudullaan Nizzassa.

Thérese oli Edelfeltin mallina useissa tämän töissä ainakin vuosina 1884-1886. Voi olla, että aviottoman pojan syntymä ja vielä tämän nimeäminen Albertiksi herättivät paljonkin juoruja siihen aikaan, koska Edelfeltillä oli naistenmiehen maine. Thérese kuitenkin seurusteli jo tuohon aikaan tulevan miehensä kanssa, ja esimerkiksi vihkitodistuksessa molemmilla oli jo yhteinen osoite eli he asuivat tosiasiassa avoliitossa, joten todennäköisempää on, että lapset olivat Emile Torin.

Ruotsalainen, Pariisissa asunut taidemaalari Georg Pauli sanoo kirjoituksessaan "Om lefvande modeller" (v. 1886), että Thérese Lainville ("tuo aito, väärentämätön pariisitar") aloitti mallinuransa hänen ateljeessaan. Kirjoituksen mukaan "Thérese meni vuotta sen jälkeen naimisiin apteekkarin kanssa ja viettää parhaillaan kuherruskuukautta Välimeren rannalla". Thérese oli varmaankin lähtenyt 1886 Pariisista raskautensa takia (vaikka lapsi Pariisissa loppuvuodesta syntyikin) poikaystävänsä kotiseudulle ja saattanut säädyllisyyssyistä antaa sen käsityksen, että he olivat menneet naimisiin, mutta tosiasiassa avioliitto solmittiin vasta 1890. Ja Lainville oli ollut Edelfeltin mallina jo ainakin vuonna 1884 eli siinä tapauksessa jo ennen Paulia. 
Onkohan tässä Georg Paulin taulussa mahdollisesti ollut mallina Thérese Lainville? Ainakin yhdennäköisyys on huomattava.


Thérese Lainvillestä ks. tarkemmin postaus Therese Lainville.
Edelfeltistä lisää myös muutamassa uudemmassa päivityksessäni:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti